Wilt u helpen? Ondersteun de Focusplaza Foundation met een donatie:

GeschiedenisDe keuzemogelijkheid „Geschiedenis” op deze site doet vermoeden dat de Focusplaza Foundation al een lange historie kent. Niets is echter minder waar. De Focusplaza Foundation is nog piepjong, maar heeft wel grote ambities en dromen. En die hebben wel een ruim verleden.
Mijn dromen zijn ingegeven door 10 jaar betrokkenheid met de Uganda Child Care Foundation. Deze stichting, die inmiddels ruim 750 sponsorkinderen onder haar hoede heeft, organiseert iedere drie jaar een concerttour met Oegandese kinderen door Nederland.

Vanaf het eerste moment dat ik de verhalen van deze kinderen hoorde, besefte ik dat het niet toevallig was dat deze kinderen op mijn pad kwamen. Hun kreet om hulp en mijn contacten met het Nederlandse bedrijfsleven vormden een uitdagend geheel. Het zou toch geweldig zijn als mijn netwerk van Nederlandse ondernemers een antwoord zou kunnen vormen op de noodkreet van deze kinderen. Mijn ontmoeting met Fred Sekyewa,- een gedreven Oegandese visionair met een droom om (wees)kinderen en gezinnen in zijn geboorteomgeving de kans te geven om zelf te werken aan een hoopvolle toekomst en af te rekenen met onrecht en armoede-, bevestigde deze gedachte. Hij wilde kansarme gezinnen voorzien van koffieplantjes, hen helpen en onderwijzen hoe ze die moeten planten en onderhouden zodat op termijn deze gezinnen kunnen gaan leven van de opbrengst van de koffieplanten. En samen met een Nederlandse onderneming is dat gelukt!

De jaren die volgden lieten zien dat er inderdaad ongelofelijk mooie dingen kunnen ontstaan als hulp en handel elkaar weten te vinden. Ruim zeven jaar geleden nam ik dan ook het besluit om vanaf 2015 structureel tijd vrij te maken om het netwerk van mijn organisatie Focusplaza te koppelen aan de hulpvraag uit Oeganda. Aan de ene kant de bewogenheid van welvarende mensen voor kinderen en hun familie in uitzichtloze en armoedige omstandigheden. Maar gelijkertijd ook de warmte van Oegandese kinderen voor mensen in het Westen die al lang niet meer beseffen hoe enorm rijk ze zijn.

Indrukwekkend was het om tijdens een Focusplaza Visiedag te zien hoe ruim 100 Nederlandse ondernemers strak in het pak volledig ontdooiden toen ze in contact kwamen met het ontwapenende kinderkoor. De welgemeende emoties die los kwamen toen deze ogenschijnlijk zielsgelukkige kinderen hun werkelijke verhalen vertelden, maakten diepe indruk.

Terugkijkend is dat misschien wel mijn belangrijkste drijfveer geweest om ook u als lezer enthousiast te maken voor hulp aan Oeganda. De compassie van mensen voor elkaar, die ontstaat op het moment dat twee werelden elkaar ontmoeten. Het groeiend wederzijdse besef dat we elkaar in deze wereld nodig hebben en dat de kinderen in Oeganda eigenlijk gewoon onze buurkinderen zijn, maar dan 6.000 kilometer verderop.

Laten we gezamenlijk deze mensen helpen die zo weinig hebben, maar die zoveel kunnen.

Gerrit Grievink
Oprichter Focusplaza Foundation.