Wilt u helpen? Ondersteun de Focusplaza Foundation met een donatie:

Dinxperlose bedrijven sponsoren ambachtsschoolDe Dinxperlose bouwbedrijven Klomps en Westerveld & Nederlof werken samen aan de bouw van een Skills Development Centre (‘ambachtsschool’) in Oeganda. Jong volwassenen krijgen daar daardoor de mogelijkheid om een beroepsopleiding te volgen en zelfredzaam te worden. Het is een schitterend initiatief dat jongeren helpt om een goede, hoopvolle toekomst op te bouwen en de cirkel van armoede te doorbreken.Het Skills Development Centre (SDC) wordt gebouwd in Kakuuto, ene klein dorp in de regio Rakai in Zuid Oeganda. Deze regio was de bakermat van het aids virus en daardoor is een hele middengeneratie weggevaagd. De helft van de mensen die in Rakai woont, is jonger dan 14 jaar en veel van deze kinderen groeien op als weeskind. ‘Geen geld’ betekent ‘niet naar school’. En niet naar school betekent geen opleiding en bijna geen toegang tot de arbeidsmarkt. Er rest niets anders dan dagelijks te strijden om te overleven; zoeken naar eten, kilometers lopen voor (schoon) drinkwater en leven bij de dag. De stichting Uganda Child Care Foundation heeft zich veertien jaar geleden het lot van deze kinderen aangetrokken en zet zich in om kansarme (wees)kinderen de mogelijkheid te bieden om naar school te kunnen gaan. Dat is mogelijk doordat Nederlandse gezinnen/personen een kind in Oeganda sponsoren voor 30 euro per maand. Inmiddels zorgt de UCCF voor bijna 1.000 kinderen in Rakai en maakt het mogelijk dat kansarme kinderen veranderen in kansrijke kinderen.Maar om dat te bereiken is basisscholing (basis- en voortgezet onderwijs) niet voldoende. Kinderen die het voortgezet onderwijs verlaten liepen het risico om terug te keren in een situatie die niet veranderd is. Daarom is het belangrijk om de gezinnen/families waar deze kinderen thuishoren te helpen bij het zelfvoorzienend worden. Dankzij Nederlandse bedrijven hebben honderden gezinnen met en stukje grond bijvoorbeeld hun eigen koffieplantage kunnen opzetten.

Maar er was nog een mooie en belangrijke mogelijkheid om jong volwassenen te helpen. Er is in Rakai behoefte aan vaklieden. Elektriciens (solar techniek), timmermannen, brommer- en auto monteurs, kapsters, kledingnaaisters, etc. Maar er was tot voor kort nog geen mogelijkheid om die opleidingen te volgen in de directe omgeving en geld om naar de grote stad te reizen is er niet.

Daarom is de Focusplaza Foundation begonnen met de bouw van een ambachtsschool naast de school waar voortgezet onderwijs wordt gegeven. Hierdoor ontstaat een unieke mogelijkheid om kinderen op te leiden en zelfredzaam te maken. De school wordt gebouwd met financiële ondersteuning van het Nederlandse bedrijfsleven en een groot aandeel wordt geleverd door Klomps Bouwbedrijf, Westerveld & Nederlof en Weneko. In februari 2016 is er gestart met de eerste werkzaamheden. Inmiddels is de ruwbouw gereed en kan de school na afwerking in het nieuwe schooljaar 2017 in gebruik genomen worden.